Inspectie: dwangbehandeling in GGZ, ouderenzorg en gehandicaptenzorg verder terugdringen

06-06-2015

De GGZ, de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg werken hard aan het terugdringen van vrijheidsbeperking. Toch zijn er nog inspanningen nodig om vrijheidsbeperking verder terug te dringen. Dit blijkt uit twee onderzoeken van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

De Inspectie bezocht in 2013, 2014 en het eerste kwartaal van 2015 66 GGZ-instellingen, sommige daarvan meerdere malen. Daarnaast toetste de inspectie 187 dwangbehandelingen in de ouderenzorg en de verstandelijk gehandicaptenzorg. Het gaat dan bijvoorbeeld om separatie, fixatie en gedwongen medicatie.

De Inspectie concludeert dat zowel in de GGZ als in de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg het aantal dwangbehandelingen daalt. Toch zijn er nog veel instellingen die te weinig actief zijn op dit terrein. Bij de GGZ gaat het volgens de inspectie om ongeveer eenderde van de instellingen.

De minister, het Landelijk Platform GGZ en GGZ Nederland hebben inmiddels gereageerd op de rapporten en aanbevelingen van de Inspectie. Volgens het LP GGZ zijn GGZ-instellingen onvoldoende gemotiveerd om separatie en andere dwangbehandelingen terug te dringen. De minister  wil dat er een veldnorm en een multidisciplinaire richtlijn komen voor separatie en andere dwangbehandelingen.

Klik hier voor bericht Inspectie

Klik hier voor reactie Landelijk Platform GGZ

Klik hier voor reactie GGZ Nederland

Klik hier  voor reactie Minister

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.