Informatie verstrekken; maar mijn beroepsgeheim dan?

13-09-2018

Het lijkt soms zo simpel: je wilt gewoon zorgen dat de woonbegeleider geïnformeerd is over de behandelsessies – dat is toch in het belang van de patiënt? Of de zorgverzekeraar vraagt je om gegevens door te sturen – dat is toch gewoon wettelijk verplicht? En soms lijkt het juist heel ingewikkeld: je vijftienjarige cliënt wil het buurtteam niks laten weten over de behandeling, maar haar moeder wil dat wel en niemand weet waar haar vader is – wat nu?

De wet- en regelgeving rond gegevensverstrekking is uitgebreid, gevoelig, ingewikkeld én onderhevig aan jurisprudentie. De NVGzP heeft, in samenwerking met de juridisch experts van de VvAA, deze complexe materie samengevat in een overzichtelijk schema. Als je overweegt informatie te verstrekken over je cliënt, gebruik dan deze matrix om te zorgen dat je de nodige afwegingen maakt. De inleiding beschrijft de uitgangspunten, de matrix leidt je door de nodige overwegingen heen en kan je helpen een wettelijk gefundeerde keus te maken.

Wil je de matrix bij de hand houden? Dat kan. De printversie is geschikt om af te drukken, aan elkaar te plakken en op te hangen.

Schermversie

Printversie