Huisarts overbelast door wachtlijsten gespecialiseerde GGZ

16-06-2015

Huisartsen behandelen steeds meer mensen met ernstige psychische problemen. Oorzaak hiervan zijn de lange wachtlijsten in de gespecialiseerde GGZ. Dit blijkt uit de jaarlijkse GGZ-peiling van de LHV. GGz Nederland gaat in gesprek met de LHV over een oplossing voor de gesignaleerde problemen. 

Meer dan tweederde van de huisartsen rapporteert een toename van psychische klachten op het spreekuur en van de complexiteit van de gepresenteerde klachten.  Hierbij gaat het niet alleen om ‘nieuwe’ klachten, maar ook om patiënten die door de gespecialiseerde GGZ worden terugverwezen naar de huisarts.

Samenwerking met gespecialiseerde GGZ onvoldoende

Huisartsen zijn ontevreden over de samenwerking met de gespecialiseerde GGZ. Meer dan de helft ervaart de verwijsmogelijkheden naar de gespecialiseerde GGZ als onvoldoende. Veertig procent rapporteert wachttijden van acht weken of langer. Ook over de terugverwijzing is men slecht te spreken: men vindt dat de communicatie vanuit de gespecialiseerde ggz rond de overdracht van patiënten te wensen overlaat.

Betere rapportcijfers Generalistische Basis GGZ

Over de samenwerking met de generalistische Basis GGZ zijn huisartsen tevredener. Toch worden ook hier de verwijsmogelijkheden door veertig procent van de huisartsen als ‘matig’ gekwalificeerd. De wachttijden voor de Basis GGZ zijn wel aanmerkelijk korter: volgens 42 procent van de respondenten kunnen patiënten binnen 4 weken terecht, 49 procent geeft aan dat patiënten tussen 4-8 weken terecht kunnen.

GGZ Nederland wil in gesprek met de huisartsen over een oplossing voor de gesignaleerde problemen.

Klik hier voor alle resultaten van de LHV GGZ-ledenpeiling

Klik hier voor reportage NOS-journaal naar aanleiding van het onderzoek

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.