Huisarts: minder verwijsmogelijkheden naar GGZ

22-05-2014

Huisartsen krijgen meer psychische problematiek op hun spreekuur, maar vinden dat de verwijsmogelijkheden naar de GGZ zijn afgenomen. Dit geldt zowel voor de gespecialiseerde GGZ als de Basis GGZ. 

Dit blijkt uit onderzoek van de LHV naar de ervaringen van huisartsen met de nieuwe GGZ. De resultaten hiervan werden gepubliceerd in het meinummer van De Dokter, het huisorgaan van de LHV. Ongeveer tweederde van de huisartsen geeft aan minder verwijsmogelijkheden te hebben. Dit kan te maken hebben met de verscherpte toelatingscriteria voor Basis GGZ en de hoge eigenrisicodrempel.

Aan het onderzoek deden meer dan duizend huisartsen mee. Volgens het onderzoek werkt 72% van de huisartsen inmiddels samen met een POH. In 2013 was dit nog 62%. Meer dan de helft van de POH’ers is in dienst bij de huisarts of bij een zorggroep. Bijna eenderde van de POH’ers is gedetacheerd vanuit een GGZ-instelling.

Ongeveer de helft van de huisartsen geeft aan dat ze meer psychische problematiek zien op hun spreekuur, en dat de complexiteit hiervan is toegenomen. Eveneens ongeveer de helft geeft aan behoefte te hebben aan bij- en nascholing op dit gebied.

Klik hier voor het artikel in de Dokter en hier voor alle onderzoeksresultaten.

Zie ook: Patiënten melden lange wachttijden gespecialiseerde GGZ

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.