Hoofdopleiders trekken aan de bel over belang GZ-opleiding K&J

25-11-2015

In een brief aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vragen  de hoofdopleiders van de GZ-opleiding K&J aandacht voor het belang van een goede opleiding van werkers in de jeugdzorg.

Aanleiding voor de brief is het teruglopend aantal praktijkopleidingsplaatsen voor de K&J-opleiding. Stroomden er in 2012 en in 2013 nog jaarlijks ongeveer 250 GZ-K&J psychologen in de opleiding, bleek dat in 2015 met maar liefst 20% te zijn afgenomen. Veel zorginstellingen willen wel opleiden, maar hun inkomsten zijn erg onzeker geworden als gevolg van de veranderingen in de jeugdzorg. Zij durven simpelweg geen opleidingsplaats voor 2 jaar aan te bieden.

In de brief wordt het belang van gz-psychologen en een voldoende opleidingscapaciteit benadrukt. Toevoeging van gz-psychologen aan wijkteams kan volgens de hoofdopleiders de kwaliteit van de zorg verbeteren. Gz-psychologen zijn opgeleid om het kind in zijn omgeving (gezin, school, vrienden) te bekijken en evidence-based diagnostiek en behandeling te doen. Zij kunnen prima regie voeren en bepalen of er hulp nodig is bij de opvoeding of in de verstandelijke of psychosociale ontwikkeling van de kinderen en jongeren. Zij kunnen ook onderscheid maken, of een lichte variant van zorg gepast is, of juist specialistische hulp die door klinisch (neuro-)psychologen geboden wordt.

Klik hier voor de integrale tekst van de brief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.