"Hoe het zorgsysteem mijn werk als psychologe ondermijnde"- psycholoog zegt baan op

14-02-2015

“Ik kap ermee. De maat is vol. Ik doe het niet meer. Er is voor mij een grens bereikt. Ik kan mijn vak niet meer naar eer en geweten uitoefenen.”

Zie ook het interview in de Volkskrant van 14 februari: ‘Tjak, tjak, volgende patiënt: de ontsporing van de GGZ’. Klik hier voor het artikel en hier reacties van lezers

Zo begint een persoonlijk stuk van psychologe en psychotherapeute Masja Schakenbos in De Correspondent. Schakenbos was acht jaar werkzaam in jeugd-GGZ en heeft onlangs haar baan opgezegd uit onvrede met de veranderingen in de zorg. Zoals ze zelf schrijft: “Ik wil kinderen, jongeren en gezinnen goede zorg bieden. En dat, zo concludeerde ik, lukt zo niet meer.”

Vijf problemen

Op indringende en herkenbare wijze beschrijft Schakenbos vijf problemen die haar het werken in toenemende mate onmogelijk hebben gemaakt:

  • onvoldoende tijd om een verantwoorde diagnose te stellen;
  • voortdurende veranderingen en onrust in de organisatie;
  • het management is alleen maar bezig met financieel overleven;
  • de bureaucratie houdt professionals van hun werk af;
  • economische overwegingen zijn belangrijker dan het leveren van kwalitatief goede zorg.

Volgens Schakenbos is het wachten op een incident dat de gebreken van het huidige zorgsysteem zichtbaar maakt. Ze hoopt dat dit beleidsmakers wakker zal schudden en zal motiveren om weer te investeren in de GGZ. Zelf heeft ze zich inmiddels gevestigd als vrijgevestigd psychotherapeut, zonder contracten met zorgverzekeraars.

Klik hier voor het hele artikel.

3 thoughts on “"Hoe het zorgsysteem mijn werk als psychologe ondermijnde"- psycholoog zegt baan op

  1. Hallo Masja,

    Met veel herkenning je stuk gelezen. Sta er op dit moment precies zo in. Bedacht me ook of vrijgevestigd zonder zorgverzekeraar betere optie kon zijn. Ben benieuwd hoe je dit vormgeeft. Triest alleen dat wij als collega’s die kwaliteit willen leveren tot dit soort keuzes moeten komen! Hoop dat het moment van inzicht gauw komt, ook al voelt dat ook dubbel….

Comments zijn gesloten