Herregistratie gz-psychologen: inschrijving toetsen geopend

04-03-2015

Peter van Drunen

Begin deze maand is de inschrijving geopend voor de toetsen in het kader van de herregistratie voor gz-psychologen. Deze toetsen en scholing zijn alleen relevant voor gz-psychologen die onvoldoende werkervaring hebben om aan de herregistratie-eis te voldoen (3.120 uur in de afgelopen vijf jaar, 12 uur per week). De scholingsprogramma’s waarmee men zich kan voorbereiden op de toets starten dit najaar. 

De toetsen en de scholingsprogramma’s worden namens de gezamenlijke opleidingsinstellingen landelijk aangeboden door de Stichting PDO GGZ Utrecht (RINO Groep). De eerste toetsmogelijkheid is op 6 juni aanstaande. De eerste scholingen worden dit najaar aangeboden.

Toets

De toets bestaat uit vier onderdelen, verdeeld over twee competentiegebieden: diagnostiek & indicatiestelling en behandeling & evaluatie. Voor elk competentiegebied is er een kennistoets en een vaardighedentoets.

Kandidaten kunnen kiezen over welke leeftijdsgebied zij getoetst willen worden, ‘Volwassenen en Ouderen’ of ‘Kinderen en Jeugd’.

Voorwaarde voor herregistratie is dat alle vier de toetsonderdelen met succes worden afgerond.  Op basis daarvan ontvangt men het zogenaamde Periodiek Herregistratie Certificaat (PRC), waarmee men zich bij het BIG-register kan aanmelden voor herregistratie.

Voor de voorbereiding op de toets zijn literatuurlijsten samengesteld, onderscheiden naar de beide leeftijdsgebieden.

In totaal zijn er vijf toetsmogelijkheden voor elke toets. De eerste toetsmogelijkheid is in juni dit jaar, de laatste in november 2016. Wie twee keer zakt voor een toets, is verplicht het bijbehorende scholingsprogramma te volgen voordat hij/zij opnieuw de toets mag doen.

De kennis- en vaardighedentoetsen voor beide competentiegebieden worden in combinatie aangeboden. Deelname aan één van de combinaties (diagnostiek of behandeling) kost € 300. In totaal kost deelname aan de toetsen dus € 600.

Scholing

De scholing is bestemd voor gz-psychologen die  niet bekend zijn met de materie, en ondersteuning willen bij de voorbereiding op de toets. Aan het eind van de scholing moet men dezelfde toets afleggen als mensen die geen scholing hebben gevolgd. De scholing geeft dus geen vrijstelling van de toets.

De scholing bestaat uit 6 dagen per competentiegebied (diagnostiek & indicatiestelling of behandeling & evaluatie). Er zijn er aparte programma’s voor Volwassenen & Ouderen en Kinderen & Jeugdigen, waaruit men kan kiezen.

Alle scholingsprogramma’s worden drie keer aangeboden: najaar 2015, voorjaar 2016 en najaar 2016.

Men kan zich voor elk van de scholingsonderdelen apart intekenen. Het is dus mogelijk om voor sommige onderdelen alleen de toets te doen, en voor andere onderdelen ook de scholing te volgen.

De kosten van het scholingsprogramma bedragen € 1.600 per module, dus € 3.200 voor het gehele programma.

Voor alle informatie en inschrijving: Website Rino Groep . Hier is ook een uitgebreide studiehandleiding te vinden, met ene beschrijving van de inhoud van toetsen en scholingen en voorwaarden voor deelname.

Zie voor alle informatie over de herregistratie het themadossier herregistratie gz-psycholoog

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.