DSM-5 vanaf 2017 leidend bij bepaling verzekerde zorg

01-04-2016

[cd_row]
[cd_column width=”span8″][cd_text]

Peter van Drunen

‘Andere gespecificeerde stoornissen’ blijven in pakket

De DSM-5 wordt vanaf 2017 leidend bij de bepaling van verzekerde zorg. Dat heeft minister Schippers laten weten in een brief aan de Kamer.

Het besluit van de minister  betekent dat zorgverleners vanaf 1 januari 2017 de DSM-5 als uitgangspunt moeten gebruiken bij de beoordeling of er sprake is van een psychische stoornis. De registratie en declaratie van de zorg zal echter in 2017 nog plaatsvinden op basis van de DSM IV. Dit vanwege het feit dat aanpassing van de registratie- en declaratiesystemen erg ingewikkeld is. Er komt een conversietool waarbij zorgverleners hun DSM-5 classificaties kunnen vertalen in DSM IV-classificaties, die gebruikt kunnen worden voor registratie en declaratie.

‘Andere gespecificeerde stoornissen’ blijven in het pakket

De invoering van de DSM-5 betekent dat het pakket van verzekerde GGZ zal worden uitgebreid met een aantal nieuwe classificaties, waaronder de ernstige verzamelstoornis en de ernstige of zeer ernstige eetbuistoornis. In de praktijk verandert er hierdoor niet veel, omdat deze stoornissen onder andere naam ook onder de DSM IV al waren opgenomen in het verzekerd pakket.

Het eerdere plan om ‘andere gespecificeerde stoornissen’ (de huidige NAO-classificaties) niet langer te vergoeden is van de baan. Het Zorginstituut had voorgesteld de behandeling van deze stoornissen te schrappen uit het verzekerde pakket, omdat het niet zou gaan om een afgebakende stoornis. Dit voorstel leidde tot hevige protesten van beroepsverenigingen, waaronder de NVGzP. Naar aanleiding hiervan heeft het Zorginstituut zijn standpunt herzien: de behandeling van ‘andere gespecificeerde stoornissen’ blijft onderdeel uitmaken van het verzekerd pakket. De minister heeft dit overgenomen.

Klik hier voor de brief van de minister aan de Kamer.

Klik hier voor het rapport van het Zorginstituut over het verzekerde pakket op basis van de DSM-5, met overzicht nieuwe te verzekeren zorg

Klik hier  voor herzien advies Zorginstituut inzake ‘andere gespecificeerde stoornissen’

[cd_text]

 

2 thoughts on “DSM-5 vanaf 2017 leidend bij bepaling verzekerde zorg

  1. Het zegt helaas ook genoeg dat de impuls voor het gebruik van DSM 5 van de verzekeraars komt en niet vanuit de beroepsgroep

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.