CZ verliest hoger beroep over vergoeding niet-gecontracteerde zorgaanbieders

11-07-2013

Zorgverzekeraar CZ moet de kosten van behandeling door een niet-gecontracteerde verslavingszorginstelling voor 75 procent blijven vergoeden. Dat heeft het Gerechtshof in Den Bosch op 9 juli in hoger beroep bepaald.

CZ had de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorgaanbieders per 1 januari verlaagd naar 50%. De instelling voor verslavingszorg Momentum had hierover een kort geding aangespannen.

In maart stelde de rechter in Breda CZ al in het ongelijk. Het belangrijkste argument hierbij was dat de verlaging van de vergoeding naar 50% voor patiënten een hinderpaal is bij de keuze van een niet-gecontracteerde zorgaanbieder. De huidige Zorgverzekeringswet staat dergelijke hinderpalen niet toe; de patiënt dient vrijheid te hebben bij de keuze van een behandelaar.

Deze uitspraak is nu in hoger beroep bevestigd door het Gerechtshof. CZ  is in cassatie gegaan bij de Hoge Raad, die naar verwachting binnenkort uitspraak doet. Deze uitspraak kan ook gevolgen hebben voor de voorgenomen wijziging van artikel 13, waarmee de Minister de plicht tot restitutie van ongecontracteerde zorg wil opheffen. Klik hier

Overigens heeft Minister Schippers voorgesteld om de vrijheid bij de keuze van een ebhandelaar te schrappen uit de Zorgverzekeringswet. Dit zou betekenen dat de restitutuietarieven in de toekomst wel zouden kunnen worden verlaagd. Diverse beroepsorganisaties, waaronder de NVGzP, hebben actie gevoerd tegen deze voorgenomen maatregel.

Meer lezen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.