CVZ-rapport uitgesteld

04-04-2013

Het definitieve rapport van het CVZ over de geneeskundige GGZ is uitgesteld. Naar aanleiding van de vele reacties op het concept-rapport is besloten tot een ingrijpende herschrijving. Volgens planning zal het rapport nu eind mei gereed zijn.

Het concept-rapport riep een storm van kritiek op vanuit het veld. Daarbij ging het onder andere om het voorstel om hulp bij klachten niet meer te vergoeden; alleen als sprake is van een stoornis, bestaat recht op GGZ-vergoeding. Ook werd voorgestelde de hulp bij stoornissen met een somatische achtergrond uit het pakket te halen, en de hulp bij chronische stoornissen als autisme te beperken tot één jaar.

Onder andere de NVGzP heeft, samen met de VGCT en de NVP, uitvoerig gereageerd op de plannen uit het concept-rapport. Aanvankelijk leek CVZ zich weinig aan te trekken van deze kritiek. De herschrijfplannen laten zien dat men wellicht toch bereid is te luisteren naar de vele opmerkingen.

Ondertussen heeft Minister Schippers het veld opgeropeen om met alternatieve plannen te komen voor bezuingingen op het basispakket. NVGzP en VGCt zijn bezig met de voorbereiding van zo’n alternatief voorstel. Daarin zal de nadruk liggen op behoud van kwaliteit en verhoging van doelmatigheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.