CVZ overdrijft kostenstijging GGZ

15-03-2013

De kostenstijging in de GGZ wordt door het CVZ schromelijk overdreven. Dat stelt organisatieadviseur Henk Heijnen op basis van een heranalyse van de kostenontwikkeling. Hiermee vervalt volgens hem de basis voor de door CVZ voorgestelde drastische bezuinigingen op de GGZ.

CVZ:  kosten met 146% gestegen
Volgens CVZ zijn de kosten binnen de GGZ tussen 2000 en 2010 met 146% gestegen, van 2,4 miljard naar 5,9 miljard. Deze stijging is veel groter dan de gemiddelde stijging van de zorgkosten. Deze bedroeg in dezelfde periode 114%. Mede om deze reden stedet CVZ in haar concept-advies van januari een drastische inperking van het te verzekeren GGZ-pakket voor. Hiertegen kwam veel protest, onder andere van de NVGzP.

Heranalyse: kostenstijging niet hoger dan gemiddeld
Volgens de heranalyse vergelijkt CVZ appels met peren. De zorgkosten 2000 zijn op heel andere wijze berekend dan die van 2010. Cijfers die wel vergelijkbaar zijn worden geleverd door het Trimbosinstuut, in ‘GGZ in tabellen’. Hieruit blijkt dat in 2000 meer werd uitgegeven aan GGZ dan het CVZ beweert, en in 2010 juist minder. Per saldo leidt dit tot een groei van 111%, en dat is vrijwel identiek aan de groei van de totale gezondheidszorg.

Groei gevolg van overheidsbeleid
Niet alleen is de groei van de GGZ niet excessief. Zij is ook voor een belangrijk deel het gevolg van overheidsbeleid. Zo investeerde de overheid in het begin van het decenium sterk in het wegwerken van wachtlijsten en werd het apkket uitgebreid, onder andere met eerstelijnspsychologe. Dit is terug te zien in de cijfers: de groei van de GGZ vond vooral plaats in de periode 2000-2005. Daarna nam zij af, vanaf 2010 stabiliseren de uitgaven, en voor 2012 wordt zelfs een daling verwacht.

De onderzoekers concluderen dat er geen aanleiding is voor aanvullende bezuinigingen in de GGZ.

Meer lezen: onderzoeksrapport

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.