Boekrecensie: Trauma en verwerkingstechnieken

17-03-2021

Indicatiestelling bij traumabehandeling in de GGZ

Recensent: Margit de Jong (PIOG)

Auteur: Martijn Stöfsel

Steekwoorden: traumabehandeling, EMDR, Imaginaire Exposure, Imaginaire Rescripting, voor de behandelaar

‘Het doel van dit boek is een praktische handleiding te bieden om op basis van de problematiek en de symptomen van de cliënt, te kiezen voor een bepaalde verwerkingstechniek of daarvan juist gefundeerd af te zien’ (Martijn Stöfsel, 2020).
Bovenstaande is het doel van het boek zoals beschreven door de auteur. Martijn Stöfsel is een gerenommeerd schrijver en tevens behandelaar op het gebied van traumaproblematiek en persoonlijkheidsstoornissen. Het boek ‘Trauma en verwerkingstechnieken’ biedt een helder overzicht voor behandelaren die werken met traumaproblematiek en maakt waar wat in de inleiding beloofd wordt.

Handvatten om theoretische kaders uit te leggen aan cliënten
Het boek begint met een heldere uiteenzetting over het begrip trauma en diverse traumastoornissen. Het boek hanteert een logische en prettig te volgen opbouw. Waarbij eerst aandacht wordt besteed aan werkingsmechanismen bij traumaverwerking. De auteur biedt steeds handvatten om theoretische kaders uit te leggen aan cliënten. Daarnaast wordt er een diversiteit aan interventies besproken voor alle fases van de behandeling (diagnostiek en psycho-educatie, verwerkingsfase en integratie en toekomst).

De nieuwste inzichten
Prettig is dat het boek recent is uitgegeven, waardoor de nieuwste inzichten en nieuwste richtlijnen op de voet gevolgd worden. Een grote diversiteit aan behandelvormen wordt besproken, waardoor het een mooi overzicht biedt voor de therapeut. EMDR, Imaginaire Exposure en Imaginaire Rescripting hebben elk een eigen hoofdstuk gekregen. Ook hier zijn duidelijk de nieuwste inzichten in meegenomen (zoals online EMDR, hetgeen meer op is gekomen in coronatijd). Er wordt uitgebreid stilgestaan bij indicatiestelling en eventuele problemen of bijzonderheden die de therapeut tegen kan komen in het behandelproces. Prettig is dat er steeds door casuïstiek, sprekende voorbeelden worden gegeven. Martijn Stöfsel sluit zijn boek af met een overzichtelijke tabel, waarin diverse situaties/omstandigheden worden beschreven (zoals dissociatie, niet dalende spanning etc.) en de behandeltechniek die daarbij het best passend is.

Overzichtelijk en toepasbaar in de praktijk.
Dit wordt zeker een boek waar ik als behandelaar vaak even in terug zal kijken. Het is overzichtelijk en zeer toepasbaar in de praktijk. Al met al is dit boek een echte aanrader voor in de boekenkast van elke traumatherapeut!

Wil je het boek ook lezen? Bestel het bij uitgeverij Bohn Stafleu van Loghem via deze link.