Boekrecensie: Goed Voelen – emoties voor je laten werken

01-10-2020

Auteurs: Harry van de Pol & Michelle van Dusseldorp

Recensent: Lana Donse (psycholoog)

Steekwoorden: emoties, arbeids- & organisatiepsychologie, persoonlijke ontwikkeling, praktische gids, ervaringsgerichte oefeningen

Het boek ‘Goed Voelen – emoties voor je laten werken’ gaat over de rol van emoties in professionele contexten. De auteurs laten zien dat we gewend zijn onze emoties weg te stoppen tijdens ons werk, terwijl het juist zinvol en verrijkend kan zijn om er meer naar te luisteren.

Taalgebruik roept weerstand op
Het uitgangspunt van het boek is prikkelend. Bij het lezen van het boek valt echter op dat het geschreven is in spreektaal, wat bij mij als recensent weerstand oproept. Het boek is wel heel mooi vormgegeven en helder gestructureerd, maar vanwege deze schrijfstijl leest het niet prettig door. In de inleiding vertellen de auteurs dat zij ook trainingen geven over dit onderwerp. Het lijkt erop dat het taalgebruik niet is aangepast op het overbrengen van de inhoud in de vorm van een boek. Wellicht komt de informatie beter over in een presentatie of via persoonlijk contact – wat dan wel weer mooi aansluit bij de achterliggende boodschap.

Inspiratie en praktische handvatten
Ook de stelling dat het boek gebaseerd is op wetenschappelijke bevindingen levert een milde kritische noot op. Er wordt namelijk beperkt gerefereerd naar de literatuur. Wel worden diverse theorieën aangehaald, die op toegankelijke wijze zijn beschreven. Er staan bovendien veel metaforen, illustraties en ervaringsgerichte oefeningen in. Deze helpen om de vertaalslag te maken van een cognitieve naar een belichaamde benadering.

Het boek geeft uitgebreide informatie en praktische oefeningen voor de dagelijkse praktijk. Als lezer word je aangemoedigd om op een rustig tempo te lezen en te oefenen op de werkvloer. Op die manier kan het boek bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling, of je nu werkt als psycholoog of in een ander beroep. Werk je met cliënten, dan kan het boek eveneens inspiratie en praktische handvatten bieden.

Mooie vormgeving, creatieve praktijkvoorbeelden en humoristische illustraties
Kortom, een boek met een ervaringsgerichte invalshoek die relevant kan zijn voor psychologen. Het is een onderwerp waar de auteurs duidelijk gepassioneerd over zijn. De mooie vormgeving, creatieve praktijkvoorbeelden en humoristische illustraties brengen de inhoud tot leven. De schrijfstijl en het taalgebruik suggereren echter dat deze waarschijnlijk nog beter overgebracht kan worden in een persoonlijke presentatie of training. Daar zal het onderwerp van het boek – emoties voelbaar maken – uiteindelijk het beste tot zijn recht komen.

Wil je het boek ook lezen? Bestel het bij uitgeverij Binnenuit via deze link.