Blijf van mijn mama af!

03-11-2021

Auteur: Alicia Liebermann, Chandra Ghosh Ippen & Patricia van Horn

Recensent: Moniek Coorn – Baaij (klinisch psycholoog)

Steekwoorden: protocol ouder-kindpsychotherapie, behandeling jonge kinderen, trauma, naslagwerk voor veel voorkomende problemen bij jonge kinderen,

Handleiding én naslagwerk
Het boek ‘Blijf van mijn mama af’ biedt een uitgebreide handleiding van ouder-kindpsychotherapie bij jonge kinderen die trauma hebben meegemaakt. Het boek is naast een handleiding ook een fijn naslagwerk doordat het een heldere opbouw en kopjes heeft.

Opgebouwd in vijf delen
Grofweg bestaat het boek uit vijf delen. Het begint met uitleg over wat ouder-kindpsychotherapie is, welke elementen een rol spelen en welke interventiemodaliteiten er zijn. Daarnaast is er ook een hoofdstuk opgenomen met wetenschappelijke onderbouwing voor deze behandelmethode.
Mooi is dat er ook twee hoofdstukken gewijd zijn aan zelfzorg van de therapeut en veiligheid van de therapeut. Het zijn vaak heftige verhalen die je hoort, zoals ook wel blijkt in deel twee waar de fasen van de ouder-kindpsychotherapie met voorbeelden is uitgewerkt.
In de diagnostiekfase worden suggesties gedaan wat je per sessie kunt doen.  Niet alleen voor  een beginnende therapeut is he fijn om te lezen wat je kunt doen, maar ook voor de gevorderde therapeut is het handig om een kapstokje te hebben om te checken of alles aan de orde is geweest. In de interventiefase is vervolgens uitgewerkt welke domeinen van gedragsproblematiek er zijn en wat je kunt doen. Je kunt dus eenvoudig opzoeken met welk probleem het kind en de ouder worden aangemeld en voor jezelf toetsen wat je zou kunnen doen. Er is ook ruim aandacht voor het afsluiten van de therapie. Hier wordt in sommige behandelingen mijn inziens te weinig bij stil gestaan terwijl dit een belangrijke fase is. In dit boek worden creatieve suggesties gedaan die goed aansluiten bij de belevingswereld van een kind.

Uitwerking op niveau van therapeut, supervisor en organisatie
In het derde deel van dit boek komen de belangrijke elementen van de behandeling aan bod. Dit zijn therapeutische vaardigheden als reflectie, het emotionele proces, traumakader en het oog hebben voor de dyadische relaties. Dit wordt uitgewerkt op het niveau van de therapeut, supervisor en organisatie. Hierdoor biedt het boek ook handvatten voor organisaties die het willen gaan aanbieden en hoe je dit goed kunt doen. In de bijlagen zitten formulieren waarbij je jezelf kunt toetsen of je in een specifieke behandeling ook trouw bent gebleven aan deze elementen. Zo is het boek volledig en compleet. In de laatste twee delen wordt vervolgens nog aandacht geschonken aan ingewikkelde zaken zoals melden bij Veilig Thuis en voogdijproblematiek, en de verschillen en overeenkomsten tussen verschillende behandelvormen en deze ouder-kindpsychotherapie. Deze laatste twee delen zijn korte overzichtelijke hoofdstukken, en zeer geschikt als naslagwerk.

Concreet en toetstbaar
Al met al een heel prettig leesbaar, compleet boek met een goede handleiding voor zowel beginnende als gevorderde therapeuten om met ouders en jonge kinderen die vastlopen te gaan werken. Het boek is zo concreet uitgewerkt met een handige checklist dat een therapeut zichzelf kan toetsen of zich door een collega goed kan laten toetsen m.b.t. hoe het therapeutisch proces verloopt. Met dit boek op je bureau is er eigenlijk geen reden om jonge kinderen en hun ouders niet te gaan zien in je praktijk. Immers, vroeginterventie kan jonge kinderen de kans geven om zich veilig te gaan ontwikkelen en ouders de kans geven om hun kinderen een veilige basis te geven.

Wil je het boek ook lezen? Bestel het bij uitgeverij Bohn Stafleu van Lochem via deze link.