Anonieme e-health bij jongeren effectief tegen depressie

20-05-2014

Depressieve jongeren zijn wegens angst voor stigmatisering vaak niet geneigd hulp te zoeken. De online groepscursus Grip Op Je Dip (GOJD) is ontwikkeld om de drempel naar hulp te verlagen. Onderzoek van VU-promovenda Ineke van der Zanden wijst uit dat de cursus zeer effectief is.  

Depressie bij adolescenten en jongvolwassenen heeft een grote persoonlijke en maatschappelijke impact. Vroegtijdige herkenning van depressie en adequate hulp is dus belangrijk. Deze verkleinen de kans op een ernstige depressie. Jongeren zijn echter vanwege angst voor stigmatisering niet geneigd hulp te zoeken. Voor hen is de online groepscursus Grip Op Je Dip (GOJD) ontwikkeld, waar jongeren anoniem en kosteloos aan kunnen deelnemen.

Van der Zanden evalueerde onder 244 deelnemers de effectiviteit van GOJD en analyseerde hun herstelproces. Depressie- en ook angstklachten nemen af door deelname aan GOJD. Het gevoel greep te hebben op het leven neemt toe. In de cursusgroep vertoont 56% een klinisch relevante verbetering tegen 20% in de controlegroep. Eén op de 2.7 jongeren is na GOJD depressievrij; dit is een zeer gunstig resultaat.

Klik hier voor meer informatie

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.