Zorginstituut: 'andere gespecificeerde stoornissen' toch vergoeden

08-11-2015

Peter van Drunen

Zorginstituut Nederland stelt voor om zorg bij zogenaamde ‘andere gespecificeerde stoornissen’ uit de DSM-5 toch te vergoeden. Hiermee komt het Zorginstituut terug op haar eerdere advies.

‘Andere gespecificeerde stoornissen’ zijn de DSM-5 benaming voor wat voorheen bekend stond als zogenaamde ‘NAO-stoornissen’ (niet anders omschreven). In een advies over de implementatie van de DSM-5 stelde het Zorginstituut eind vorig jaar voor om deze stoornissen alleen te rekenen tot de vergoede zorg, als het gaat om schizofreniespectrumstoornissen en andere psychotische stoornissen.

Dit advies leidde tot een storm van protest vanuit het beroepsveld. Dit was voor minister Schippers aanleiding om het Zorginstituut te vragen om er opnieuw naar te kijken. Dit heeft geleid tot bijstelling van de conclusie. Alle classificaties ‘andere gespecificeerde stoornissen’ zijn onderdeel van de aanspraak op geneeskundige GGZ, en komen daarmee in aanmerking voor vergoeding, zo stelt het Zorginstituut in een recent consultatiedocument.

In een gezamenlijke brief  aan het Zorginstituut reageren de beroepsverenigingen, waaronder namens de NVGzP ook P3NL, positief op het gewijzigde standpunt van het Zorginstituut.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.