Advies capaciteit BIG-opleidingen

22-10-2013

De capaciteit van de opleiding tot gz-psycholoog kan fors verlaagd worden, van ca. 750 plaatsen per jaar naar 585 plaatsen. De instroom van de opleidingen tot klinisch psycholoog moet juist fors omhoog, van 100 plaatsen naar 245 plaatsen per jaar. Dat staat in het Capaciteitsplan 2013, dat op 21 oktober door het Capaciteitsorgaan is aangeboden aan de Minister.

De NVGzP is bezorgd over dit advies. Volgens de NVGzP houdt het advies onvoldoende rekening met de grote veranderingen die in de GGZ op touw staan. Dit zal leiden tot een grotere behoefte aan gz-psychologen. Het is daarom onverstandig de opleidingscapaciteit nu terug te draaien.

De Minister hanteert de adviezen van het Capaciteitsorgaan als uitgangspunt bij de bepaling van de capaciteit van het opleidingsfonds.  De adviezen van het Capaciteitsorgaan zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek en een rekenmodel, dat ook bij de medische vervolgopleidingen wordt gebruikt.

Voor klinisch neuropsychologen moet de instroom omhoog naar 20 plaatsen per jaar, voor psychotherapeuten naar 271 plaatsen. De capaciteit van de opleiding tot gz-psycholoog kan daarentegen fors verlaagd worden, van ca. 750 plaatsen nu naar 585 plaatsen.

Klik hier voor de link naar het Capaciteitsplan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.