Actie voor nieuwe CAO GGZ

22-11-2014

cao ggz

De gezamenlijke werknemersorganisaties in de GGZ bereiden acties voor om de onderhandelingen over een nieuwe CAO weer op gang te krijgen. Deze onderhandelingen werden in september door GGz Nederland afgebroken, terwijl de huidige CAO al bijna twee jaar verlopen is.

Wachtgeld

Belangrijkste struikelblok is de wachtgeldregeling. GGZ Nederland wil deze ‘versoberen’, onder andere door de maximumduur van het wachtgeld te verkorten van 63 maanden  naar 24 maanden (de maximumduur van een WW-uitkering). De werknemersorganisaties zijn hier fel op tegen. Volgens heb is de huidige wachtgeldregeling  een belangrijke drempel tegen gedwongen ontslagen. Als de regeling versoberd wordt, wordt het voor werkgevers veel goedkoper om werknemers te ontslaan.

GGZ Nederland wil pas verdere praten over een CAO als de werknemersorganisaties akkoord gaan met verlaging van het wachtgeld.  De werknemersorganisaties vinden dat geen manier van doen.

Salaris

Naast de wachtgeldregeling is ook het salaris een punt van strijd. GGz Nederland wil voor 2013 en 2014 geen salarisverhoging. Omdat er nog geen nieuwe CAO is, zijn de salarissen de afgelopen jaren ook niet aangepast. Dit terwijl de werkgevers in totaal meer dan 4,5% extra hebben gekregen voor verbetering van de arbeidsvoorwaarden.

Actie

De werknemersorganisaties hebben een  Facebookpagina geopend om de werknemers in de GGZ te mobiliseren. Mensen worden opgeroepen hier een selfie te plaatsen met de tekst “IK WIL EEN GOEDE CAO”. Als GGz Nederland niet over de brug wil komen, willen de werknemersorganisaties op 15 februari (Dag van de Psychiatrie) een landelijke actiedag organiseren.

Klik hier voor meer informatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.