Abvakabo: bezuinigingen in GGZ gaan ten koste van patiënten en personeel

04-11-2014

De bezuinigingen in de GGZ gaan ten koste van de patiënten. De wachtlijsten zijn gegroeid, waardoor de zwaarte van psychische klachten is toegenomen en het aantal crisisopnamen is gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van de Abvakabo onder meer dan 1500 werknemers in de GGZ.

De werknemers gaven ook aan dat de administratiedruk voor hen is toegenomen, terwijl er minder tijd is voor patiënten. Daarnaast is zorg voor lagere inkomens nauwelijks nog betaalbaar.

Meer dan 80% van de respondenten geeft aan dat er sinds de bezuinigingen meer naar de kosten van werkzaamheden wordt gekeken dan naar kwaliteit van de zorg. Op het moment besteden verpleegkundigen, huisartsen en behandelaars ongeveer 30% van hun tijd aan administratie. Tijd die zij naar eigen zeggen liever besteden aan zorg voor de patiënt.

Daarnaast is de werkdruk extreem hoog geworden. Zo hoog dat 50% van de werknemers een baan buiten de zorg overweegt. Werknemers zijn bang om hun baan kwijt te raken, iets wat voorheen in de GGZ niet aan de orde was.  Abvakabo FNV wil dat werknemers meer tijd krijgen voor hun patiënten om een goede kwaliteit van zorg te kunnen garanderen.

Bron: Abvakabo

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.