ABS Toolkit Problematisch middelengebruik en verslaving

07-10-2020

Problematisch middelengebruik en verslaving komen overal voor. Ook onder artsen en andere zorgprofessionals. De ABS-artsen toolkit ondersteunt artsen en organisaties in de zorg bij het creëren van een gezond en veilig werk- en leerklimaat waarin verslaving als ziekte wordt behandeld en problematisch middelengebruik en verslaving bespreekbaar worden gemaakt.

De ABS-artsen toolkit bestaat uit vier onderdelen. Per onderdeel vindt u handvatten en achtergrondinformatie die u en uw organisatie helpen beleid gericht op middelengebruik en verslaving te ontwikkelen, het onderwerp bespreekbaar te makenkennis hierover te vergroten en mee te verspreiden.

Klik hier voor de ABS-artsen toolkit.

Verschillende zorgpartijen en zorgorganisaties hebben de intentieverklaring ‘Behandel verslaving als een ziekte’ getekend. Zo ook de NVGzP. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het ministerie van VWS ondersteunen ook het initiatief.

Met het ondertekenen is een brede beweging in de zorg in gang gezet met als gezamenlijk doel dat verslaving bij zorgprofessionals als behandelbare ziekte wordt gezien én hiernaar wordt gehandeld. Hiermee wordt problematisch middelengebruik en verslaving op de agenda gezet en wordt er gezamenlijk voor ingespannen dat:

  • problematisch middelengebruik en verslaving op de agenda komt te staan;
  • stoornissen in het gebruik van middelen en gedragsverslavingen worden behandeld als ziektes;
  • zorgprofessionals met een stoornis in het gebruik van middelen of een gedragsverslaving na behandeling veilig kunnen terugkeren naar werk middels een monitoringprogramma;
  • beleid of een procedure gericht op middelengebruik en verslaving wordt ontwikkeld en geïmplementeerd.