90.000 handtekeningen voor keuzevrijheid in de zorg

17-05-2013

De petitie ‘Keuzevrijheid in de zorg’ is een groot succes geworden. Meer dan negentig duizend tandartsen, fysiotherapeuten, gz-psychologen en hun patiënten hebben de petitie getekend. De petitie werd dinsdag 21 mei namens de beroepsorganisaties van tandartsen en fysiotherapeuten en de NVGzP aangeboden aan de Vaste Commissie Volksgezondheid van de Tweede Kamer.

Momenteel behandelt de Tweede Kamer een voorstel van minister Schippers om artikel 13 van de Zorgverzekeringswet aan te passen. Deze aanpassing maakt het mogelijk dat zorgverzekeraars alleen nog zorg hoeven te vergoeden die verleend wordt door een zorgverlener die een contract heeft met de zorgverzekeraar. Dit betekent feitelijk dat er voor de patiënten geen vrije keuze van behandelaar meer is in de basisverzekering. Bovendien heeft dit kabinet aangegeven in het regeerakkoord dat zij artikel 13 uit de Zorgverzekeringswet wil schrappen. Hierdoor komt de keuze voor zorgaanbieder volledig bij de zorgverzekeraar te liggen.

We zijn in Nederland gewend zelf onze tandarts, apotheek, gz-psycholoog of fysiotherapeut te kiezen. Soms heeft deze een contract met onze zorgverzekeraar, soms ook niet. In het laatste geval moet de verzekeraar toch een deel van de kosten vergoeden. Patiënten die niet afhankelijk willen zijn van contracten, kiezen voor een restitutiepolis: iets duurder, maar met volledige vrijheid van behandelaar. Door de voorgenomen maatregelen van de regering dreigt deze keuzevrijheid verloren te gaan.

Half maart werd de petitie ‘Keuzevrijheid in de zorg’ gelanceerd. Binnen twee maanden werden ruim 90.000 handtekeningen verzameld van mensen die deze petitie steunen. De handtekeningen werden aangeboden aan de voorzitter van de Vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, mw. Helma Neppérus (VVD).  Namens de NVGzP waren hierbij zijn Lucie Schermers (voorzitter Werkgroep Bestuurlijk Akkoord/Basis GGZ) en Peter van Drunen (coördinator) aanwezig.

Media die aandacht besteedden aan de actie waren onder andere SkiprDe Telegraaf en Goedemorgen Nederland (Radio 1)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.