OESO: Psychische problemen op het werk kosten samenleving 20 miljard per jaar

02-12-2014

Psychische problemen kosten de Nederlandse samenleving jaarlijks 20 miljard aan zorg,  ziekteverzuim, productieverlies en arbeidsongeschiktheid. Dat blijkt uit een internationaal rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). .

Het arbeidsverzuim in Nederland is de afgelopen jaren sterk gedaald. Dit geldt echter niet voor het verzuim als gevolg van psychische aandoeningen. Volgens de OESO is er een gebrek aan aandacht voor mensen met lichte tot matige psychische aandoeningen, zoals stress en angststoornissen. Ook is er geen gericht preventiebeleid voor psychische aandoeningen, gebrekkige aandacht voor reïntegratie en geen gecoördineerd beleid.

Volgens de OESO zou Nederland meer werk moeten maken van arbeidsverzuim als gevolg van psychische aandoeningen. De OESO pleit onder andere voor werkgerelateerde geestelijke gezondheidszorg en betere samenwerking tussen bedrijfsarts, huisarts en GGZ. Dit staat haaks op het beleid van het huidige kabinet, dat GGZ-hulp bij werkgerelateerde problemen juist heeft uitgesloten van vergoeding, zolang geen sprake is van een gecertificeerde (DSM-)stoornis. De NVGzP en andere beroepsorganisaties hebben al vaker gewezen op de hoge maatschappelijke kosten van deze bezuinigingen: GGZ kost geld, maar bezuinigen op de GGZ is uiteindelijk nog duurder. Het OESO-rapport lijkt dit te bevestigen.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma legt in een reactie in Eén Vandaag de verantwoordelijkheid bij werkgevers en gemeenten: die zouden mensen met psychische klachten die ziek thuis zitten beter moeten begeleiden.

Links:

Financieel Dagblad

OESO rapport, Mental_Health_and_Work_Netherlands

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.