Jubileumsymposium sectie Neuropsychologie NIP

05-11-2015


Melloney Wijenberg

Op 2  en 3 oktober  vond in Doorn het  jubileumsymposium van de NIP Sectie Neuropsychologie plaats met als titel “Een kwestie van geluk”.  In totaal hadden 140 (klinisch) neuropsychologen zich verzameld in Kaap Doorn. Omgeven door prachtige natuur, ontvangen met klavertjes vier, kon de zoektocht naar geluk beginnen.

Prof.dr. Trudy Dehue verzorgde de aftrap, wat direct stimuleerde tot omdenken naar gezondheidspolitiek 2.0 en afscheid te nemen van onze huidige gezondheidspolitiek. Prof.dr. Manu Keirse gaf vervolgens tips om leren om te gaan met afscheid, waarbij de zaal van de Dorpstraat naar de Kerkstraat werd meegenomen. Prof.dr. Ruut Veenhoven nam ons weer mee naar de Dorpstraat en vertelde over de huidige wetenschappelijke kennis over geluk.

Na de lunch  was het podium voor de buitenlandse sprekers. Niemand minder dan Prof.dr. Morten Kringelbach en Prof.dr. Rodger Wood deelden hun inzichten over de nieuwste experimenten en klinische bevindingen. Prof.dr. Dick Swaab sloot de eerste symposium dag af met een helder verhaal over de neurale correlaten van geluk.

De volgende dag begon met een zeer enthousiasmerende Prof.dr. Erik Scherder die benadrukte hoe leuk het is om oud te worden en wat bewegen daarin kan betekenen. Dr. Albert Ponsioen hield vervolgens een lezing waarin rustmomentjes vol spreeuwen, effectonderzoek en braingames zich afwisselden. Dr. Lianne Hoogeveen vertelde over hoogbegaafdheid en het geluk/ongeluk wat daarmee gepaard gaat. En als klap op de vuurpijl eindigde Prof.dr. Douwe Draaisma met een inspirerende lezing waarin hij ons onder andere bijbracht dat de zwart-wit TV ontstaan is ná de kleuren TV.

Het was een prachtig evenement om stil te staan bij 15 jaar sectie Neuropsychologie. Klik hier voor een foto-impressie van het congres en beschikbaargestelde handouts van enkele van de lezingen.

Melloney Wijenberg is voormalig student-lid van het bestuur van de sectie Neuropsychologie van het NIP. Zij is thans werkzaam als psycholoog in het Zuyderland Zienkenhuis en als docent en onderzoeker aan de Universiteit van Maastricht.