– Sponsored content –

BLOG

Door: Ragna Stam, gz-psycholoog bij Jellinek Minnesota, Arkin

‘Ik heb eigenlijk helemaal niet gekozen voor de verslavingszorg. Ik ben ooit gestart bij Brijder als stagiaire en ben in de verslavingszorg blijven hangen, omdat ik het werk veel te interessant vind. Je ziet niet alleen de verslaving, maar ook de depressie, persoonlijkheidsproblematiek, ADHD, angst, PTSS etc. Binnen Jellinek behandelen we veel van deze gedragsstoornissen zelf als gz-psycholoog, het wordt gestimuleerd om vooral te gaan ontdekken en daar word je in begeleidt.

Ik vind het mooi dat ik na 15 jaar werken in de verslavingszorg, nog steeds onbekend terrein kan ontdekken en nieuwe dingen kan leren. Jellinek Minnesota staat voor mij voor verbinding. Tijdens de behandeling wordt er steeds naar verbinding gezocht, ook als iemand zich terugtrekt. Je moet het samen met de groep doen. Uiteindelijk krijg ik dan vaak van cliënten terug dat deze methode ervoor heeft gezorgd dat de behandeling geslaagd is.

We werken met het Minnesota-model dat bestaat uit 12 stappen. In de behandeling richt je je vooral op stappen 1, 2 en 3. Het deel dat zich richt op de erkenning van de cliënt machteloos te zijn tegenover de ziekte/verslaving, dat hij of zij hulp durft te vragen en dat dingen anders gedaan moeten worden om jouw leven te kunnen veranderen. Na de behandeling wordt iedereen gemotiveerd om naar meetings te gaan, om sponsors te zoeken zodat ze weer kunnen werken en om de andere stappen te doorlopen.

Als gz-psycholoog ben je bezig met taken als regie behandelen, maar je kunt ook ACT-sessies, groepstherapieën en comorbide behandelingen geven. Je krijgt bij Jellinek Minnesota veel dankbaarheid terug van cliënten, die leren verbonden te zijn en veel te delen. Dit uiten ze ook naar jou als behandelaar en dat is heel fijn!’